24.5.09

Faguttrykk: kosmetisk kirurgi

Hvis du tror at ordbøkene inneholder så å si (ja, "så å si" med "å", ja) "alle" ord i språket vårt, tar du skammelig feil. Tenk bare på alle slanguttrykkene eller det som går under betegnelsen "familiært", som innebærer at ordene som oftest brukes i uformelle sammenhenger.

En annen gruppe av ord som ofte glimrer med sitt fravær i ordbøkene, er fagord og faguttrykk.

I det siste har jeg blant annet jobbet innenfor en bransje som – av alle ting - driver med plastisk kirurgi eller kosmetisk kirurgi, som det også kalles. I denne bransjen bruker man en rekke ord og uttrykk som også vanlige folk bruker. Men finnes de i ordbøkene? Jeg sjekket dette ved å se på de viktigste ordene i venstremenyen til Nobel Clinic, en av de største innen kosmetisk kirurgi.

Ansiktsløft
"Vi har dessverre ingen informasjon om ordet 'ansiktsløft' i bokmålsdatabasen verken i ordlistene eller i ordboka."
Ansiktsløft strammer opp huden i ansikt og på hals, slik at poser og folder fjernes og rynker glattes ut. "Ansiktsløft" og "ansiktsløftning" er synonymer og brukes om hverandre. "Ansiktsløftning" finnes faktisk i Bokmålordboka med følgende forklaring: "operasjon for å løfte og støtte opp vevet i ansiktet slik at rynkene forsvinner; overf: opprydning, oppussing gi byen en ansiktsløftning"

Brystforstørrelse
"Vi har dessverre ingen informasjon om ordet 'brystforstørrelse' i bokmålsdatabasen verken i ordlistene eller i ordboka."
Brystforstørrelse innebærer som oftest at man legger inn brystproteser i brystene for å få dem til å se større og fastere ut. Som oftest brukes silikonproteser, i enkelte tilfeller også saltvannsproteser.

Brystløft
"Vi har dessverre ingen informasjon om ordet 'brystløft' i bokmålsdatabasen verken i ordlistene eller i ordboka."
Ved brystløft omformes brystets vev og overflødig hud fjernes, slik at brystene strammes opp og gis en rund, høyere og finere fasong. Ved brystløft reduseres vanligvis diameteren på brystvorten siden store og tunge bryst ofte har utvidet brystvorte.

Brystreduksjon
"Vi har dessverre ingen informasjon om ordet 'brystreduksjon' i bokmålsdatabasen verken i ordlistene eller i ordboka."
Man trenger ikke være universitetsutdannet for å skjønne at brystreduksjon innebærer å forminske brystene. Mange kvinner ønsker mindre bryster av medisinske årsaker.

Fettsuging
Fettsuging finnes faktisk i Bokmålsordboka med følgende forklaring: "Fettsuging -a el. -en utsuging av fett fra kroppen gjennom kirurgisk inngrep." I bestemt form kan man altså velge mellom å bruke "fettsuginga" eller "fettsugingen".

Mageplastikk
"Vi har dessverre ingen informasjon om ordet 'mageplastikk' i bokmålsdatabasen verken i ordlistene eller i ordboka."
Bukplastikk er et kirugisk inngrep der man fjerner overflødig hud fra den nedre delen av magen. Ofte kombineres mageplastikk med fettsuging.
Bukplastikk brukes som synonym til mageplastikk.

Botox
"Vi har dessverre ingen informasjon om ordet 'Botox' i bokmålsdatabasen verken i ordlistene eller i ordboka."
At ikke Botox står i Bokmålsordboka, er ikke så rart, for det er et registrert varemerke.
Her kan du lese mer om Botox
Behandling med Botox innebærer at mikroskopiske mengder botulinum-toxin ("Botox") sprøytes inn i huden for lamme små muskler som forårsaker rynker.

Leppeforstørrelse
"Vi har dessverre ingen informasjon om ordet 'leppeforstørrelse' i bokmålsdatabasen verken i ordlistene eller i ordboka."
Ved leppeforstørrelse tilføres leppene volum ved at en krystallklar gel som inneholder hyaluronsyre sprøytes inn i leppene.
De vanligste fyllstoffene som brukes til leppeforstørrelse, er Juvederm og Restylane.